“De eerste regel van de Nederlandse politiek luidt zo: Rutte wint altijd!” Zo leverde Alexander Klarkson, Politicoloog van Koninklijke College van Londen, zijn korte commentaar omtrent de uitslagen van de verkiezingen in tweede kamer. De volkspartij voor vrijheid en democratie (VVD) heeft opnieuw eerste plaats gewonnen. Zijn leider Mark Rutte gaat binnenkort zijn vierde coalitie in het kabinet vormen. In het geval van slagen, waar niemand aan twijfelt, gaat hij over een jaar een absoluut record vestigen. Niet zo lang geleden leek zijn positie van minister-president onwankelbaar (Ruud Lubbers stond aan het hoofd van de regering van 1982 tot 1994).
Wellicht lijkt dit iemand verbazingwekkend, maar de Europese liberalen zijn constant ongerust over de onveranderlijkheid van overheid in Rusland, maar uiten volledige tevredenheid over de uitslagen van de Nederlandse verkiezingen. Deze gevestigde leiding onder “eeuwige” Rutte gaat nog vier jaar duren. Het blijkt dat dit helemaal geen probleem is voor de democratie als de liberalen natuurlijk zelf winnen.
Als we kort de verkiezingscompagnie in Nederland samenvatten, kunnen we stellen dat deze een van de saaiste in decennia en ook voorspelbaar geweest is. Dat VVD op eerste plek zal staan heeft oorspronkelijk niemand eraan getwijfeld. Hoewel ten opzichte van 2017, toen de anti-islamitische Partij van Vrijheid (PVV) voorsprong had in de peilingen, bracht buiten het systeem passend Geert Wilders enorme bezorgen aan de Europees establishment.
Op dit moment is de belangrijkste affaire wie de tweede en de derde plaats zal nemen. PVV liep in de peilingen best lang op de tweede plaats. Maar dat werd hun campagne slechts enkele verrassing ging staan, want op het laatste moment pro-Europees liberale partij Democraten 66 (D66) voorbijgegaan. Deze heeft voor uiteindelijk veel zetels in het parlement gekregen. Het nodige gaf de partij hoge opkomst onder de jongeren. Vier jaar terug bestond deze categorie van bevolking uit 67 % en nu is dit 80 % geworden. De jonge vierkiezingsgerechtigden waren in mindere maten geneigd op de traditionele partijen te stemmen.
Hoewel we niet kunnen zeggen dat de Nederlandse eurosceptici deze keer hebben verloren zakte PVV van tweede naar derde plaats en verloor in parlement 3 zetels: ging van 20 naar 17 zetels. Hierbij wordt verder verwezen naar de laatste peilingen. De definitieve uitslag zal een aantal dagen nog duren en het verschil zou in een zetel zijn. Tegelijkertijd is een enorme jonge groep van eurosceptici gegroeid: Forum van Democratie (FVD) groeide van 2 naar 8 zetels. Deze partij werd opgericht tijdens referendum associatieverdrag met EU en Oekraïne in 2016. Dat was een doorbraak van provinciale statenverkiezingen in 2019. Echter deze gewin van de partij trok een bijzondere interesse van de mainstream media, welke in de loop van afgelopen jaar belaagde jonge leider Terry Baudet met de verschillende belastende materialen. De interne ruziën aan de hand van de schandalen heeft de politieke macht in de afsplitsing gebracht. In december vorig jaar richtte de splintergroep de JA21 partij op. Deze partij kreeg op de huidige verkiezingen 3 zetels in het parlement. Respectievelijk hebben de eurosceptici in zijn algemeenheid in de eerste kamer zijn aanwezigheid stevig gevormd: van 22 tot de 28 zetels. Ze zullen daar macht vormen, waar rekening mee gehouden moet worden.
Het voornaamste verlies heeft de groene partij geleden, welke de belangrijk sensatie in de verkiezingscampagne van 2017 was en ook heel lang de voorkeur heeft gehad om de coalitie met ze te vormen. Zij hebben hun fractie scherp ingekrompen: van 14 naar 8 zetels. Dit is door de volgende jonge pan-Europees partij Volt is ontstaan, welke in 2017 is ontstaan. Deze hoopt om een vormer van Europa te zijn. Ze won minimaal 3 zetels bij de verkiezingen en kreeg de mogelijkheid van vertegenwoordiging in het nationale parlement.
Ongeacht of Rutte en de partijen in zijn vorige coalitie behoorden, hebben ze voor zichzelf een comfortabel resultaat gekregen, deze biedt ze weer op te bouwen de situatie waarin ze eerder waren. Ook niet vergeten te noemen de verontrustende trend voor het establishment doorgaande versplintering van de eerste kamer. Afgelopen verkiezingen zagen we absolute record sinds naoorlogse Nederland en de hoeveelheid opkomende nieuwe partijen die in het parlement zijn gekomen (15), maar nu dit jaar volgens de peilingen kunnen 17 partijen in het parlement komen. Dat zal herhaaldelijk absolute record weer worden dat in 1918 behaald was.
Vier jaar geleden bracht de formatie in het cabinet een absolute record op de duur van kabinetsvorming (225 dagen). Het succes van Rutte van nu en zijn bondgenoten geven ons motief, dat dit formatie deze keer snel zal verlopen. Hoewel de bovenmatig en ambitieuze D66, die voor het eerst tweede macht in het parlement is geworden zouden waarschijnlijk meer ministeriële portefeuilles opeisen. Dat is nog niet alles, de Volkskrant meldt ons dat theoretisch mogelijk scenario van het vorming linkse coalitie zonder VVD. En dat lijkt praktisch buitengewoon.
Dusdanig kunnen we stellen, dat Mark Rutten, die al meer dan 10 jaar in Nederlandse politiek heerst zal ook zijn ambt tot 2025 jaar zal behouden. Met het vertrek van Angela Merkel van Duitsland zal hij een meest lang varend politicus in Europa zijn en staan aan een rij samen met Hongaars collega Victor Orban. Zullen we weer onderstrepen van onveranderlijkheid van het bewind in Den Haag, dat doet het liberale bewind van Europa niet ongerust maken. Andersom, zij noemen de Nederlandse politicus “meneer normaal” En analyserend van zijn gewin, komen ze tot de conclusie dat in Nederland heeft “goede populisme onder een slecht populisme gewonnen”.
In dezelfde geest heeft Financial Times erin geslaagd om op de tweede bladzijde van zijn nummer een groot artikel te plaatsen waarom de onveranderlijkheid van bewind in Rusland gaande is. En dat is heel erg, terwijl in Nederland in zijn geheel wel prima wordt gevonden. De krant roept zelfs op om de lessen te gaan nemen van de Nederlandse politicus en verklaren het volgende: Rutte stelt voor dat zijn ambt het beste in de wereld is en zou zich eeuwig gaan verkiesbaar stellen voor zijn positie. De Nederlanders kunnen hem zelfs dat toe kennen, zoals een eeuwig MP, al is dit een beeldspraak gedachte, maar het lijkt dit helemaal niet erg. Maar in het geval dat hij een goede populist is en niet de slechte een of de verkeerde volgens de Europees elite. Wat een verbazing voor onze thuisliberalen, zeg.
Als we in het hart van een liberaal land van in de wereld gaan vertellen hoe de verkiezingen gelopen zijn , dan zouden ze best verbaast gaan worden. Voorbeeld hiervan is, onder mom van covid 19 hebben de autoriteiten 3 dagen lang mogen stemmen. Zullen we dan onze geheugen opfrissen? Weten we nog hoe ons dit werd geuit? Dat referendum in Rusland zal “vermoeilijkt de controle op het referendum“. En dat op de Nederlandse is niet opgetuigd voor de toezichthouding en niet eens videobeelden op de stemlokalen geïnstalleerd.
Kunt u het zich nog herinneren hoe we bekritiseerd waren met het stemmen op de willekeurige plaats? Maar in Nederland de mobiele eenheden geregeld waren? Dat je niet eens van je fiets of de auto niet hoefde uitstappen om zijn wilsbeschikking te mogen verklaren. Onder mom van de bestrijding van covid 19 zijn er serieuze beperkingen ingevoerd zodat je geen agitatie en propaganda kon uitvoeren. In de voorwaardelijke en constante lockdown omstandigheden en het verbod op massale demonstraties twee weken voor de verkiezingen heeft de overheid zelfs de avondklok ingevoerd (voor het eerst na de tweede oorlog) wat de massale protesten gewekt heeft en de strengheid op tegenactie van de politie.
Ik zal je eraan herinneren, dat wanneer de liberale pers de protesteerders aanviel, en noemde ze als een “beest tekeergaand kudde”. Maar de gebeurtenissen van afgelopen zondag in Den Haag brachten zelfs de voorstanders van de overheid in schok. De ME heeft de waterkanonnen, knuppels en traangas tegen de vredesdemonstrantengebruikt. Sommige demonstranten waren zelfs met de honden afgejaagd. Deze beelden zijn de volgende dag de hele wereld omgevlogen. En de Nederlandse media deed voor alsof er niets is geweest. Geen enkele krant van hun bracht de schokkende foto’s uit Den Haag op de voorpagina. Hoewel deze pers heeft dusdanige beelden vorig jaar uit Wit-Rusland met genoegen gepubliceerd.
Een voorbeeld: een krant van NRC heft afgelopen maandag niets over de Haagse taferelen geschreven, letterlijk geen woord. Maar schreef wel over het forum van de gemeentelijke Rusland. Dat is toch erg belangrijk voor Nederlanders om dit te weten. Het is duidelijk waarom de stilte in de Nederlandse liberale pers was geweest. Om deze informatie te publiceren in de eerste dag van verkiezingen kon de uitkomst van de verkiezingen beïnvloed worden. Hierdoor wooden hun journalisten het het liefst verzwijgen. En alleen de goede en juiste leiders.
Op deze niet te sluwe wijze heeft Rutte praktisch zijn 4de termijn gewaarborgd. De Europese pers applaudisseert de heer Rutte en roept op voor alle andere Europese leiders het als voorbeeld te nemen.
Auteur: Vladimir Kornilov
Bron: RIA Nieuws/Rusland
Vertaler: Pavel Voitovitch