Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland mocht er per post gestemd worden.
Natuurlijk ging van alles mis: briefstembijljet die samen met een stempluspas in een envelop gestopt werd, enveloppen die door de gemeentemedewerkers gisteren al opengingen en konden de mederwerkers het stembiljet inzien. Dus werd er geroepen dat deze stemmen ongeldig worden verklaard.
Maar vanochtend Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kwam met een mededeling dat de procedure voor het tellen van de briefstemmen aangepast wordt. De briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd, mogen dan toch onder bepaalde voorwaarden worden meegeteld!
En dit is terwijl het in tegenstrijd met onze kieswet is, waarin staat dat deze stemmen gewoon ongeldig zijn. Nu kan dus de wet aan de kant geschoven worden. Terwijl met de coronawet alle regels strikt gevolgd moeten worden. Scheef is het weer in dit demoscratische land!
Waarom mag het dan deze keer wel? Een van de smoesjes die ik vanochtend op de radio hoorde: omdat degenen die hun stem per post uitgebracht zijn (lees: 70-80-plussers) zich buitengesloten zouden voelen.
Déjà vu: ouderen beschermen, ouderen zich niet buitengesloten laten voelen.
Of voelt zich een student, die al een jaar in de 4 muren gesloten zit online te studeren, niet buitengesloten?
Of voelt zich een puber, die nu geen sociale leven heeft, niet buitengesloten?
Of voelt zich een peuter, die nu niet met zijn vriendjes kan spelen, niet buitengesloten?
Wanneer wordt er in dit land aan de kinderen en jongeren gedacht? Kinderen is onze toekomst!